Класифікація страв
Страви традиційно поділяють згідно з
етапами споживання їжі, на «перші страви», «другі страви» та «солодкі страви». Іншою
класифікацією є перші страви, основна страва та десерт.
Альтернативною класифікацією, згідно з
сучаснішими джерелами, є поділ на холодні страви або закуски, гарячі страви та
десерт.
Перші страви
Перші страви (супи) сприяють збудженню
апетиту й активізують діяльність травних залоз, що пояснюється наявністю у
більшості супів екстрактивних речовин. Перші страви, приготовані з різних
овочів, забезпечують організм вітамінами та мінеральними речовинами, у складі
густої частини супів є харчові волокна, які стабілізують систему травлення.
Перші страви низькокалорійні, що вигідно
відрізняє їх від «других страв», оскільки організм витрачає однакову кількість
енергії на їх перетравлення. Щоденне або, принаймні, часте вживання рідких
страв просто необхідно. Перші страви складаються з рідкої основи та густої —
гарніру.
Другі
страви
Друга
— страва, більшість складу якої — сухий продукт (для прикладу: гречана каша,
м'ясо, макарони…).
Другі
страви подають в гарячому вигляді при температурі 65оС, соуси до них — при 75 градусів,
температура порційних страв досягає 80-90 С.
Солодкі
страви
Солодкі
страви — рідина, або десерт (для прикладу: торт, чай).
Гарячі
і холодні страви
Сформована
під впливом європейської кулінарної традиції, згідно з сучаснішими джерелами є
альтернативна класифікація з поділу на холодні страви або закуски, гарячі
страви та десерт.
Температура
гарячих страв не повинна перевищувати 50-60 °C. Звісно, гаряча страва може бути
як гарячою, так і холодною (тобто охололою чи не розігрітою), але найкраще,
якщо вона таки гаряча; натомість холодна страва може бути приготовлена шляхом
високотемпературної обробки.
Комментарии
Отправить комментарий